Wat zijn lintzagen en waarvoor worden ze gebruikt?

Lintzagen zijn zagen die er om bekend staan te beschikken over een lintvormig zaagblad. Dit zaagblad beschikt over een lengte van enkele honderden meters en wordt op twee wielen om de lintzaagmachine aangebracht. De manier waarop het onderste wiel wordt aangedreven zorgt ervoor dat het zogenaamde zaaglint van boven naar beneden door de zaagsnede beweegt. Op deze manier wordt het werkstuk waarmee men aan de slag gaat op de zaagtafel gedrukt. Door de jaren heen is de manier waarop lintzagen werken natuurlijk aanzienlijk veranderd. In het verleden was het dan ook zo dat lintzagen doorgaans werden aangedreven door middel van een waterrad. Tegenwoordig gebeurt dit natuurlijk hoofdzakelijk met behulp van een elektromotor. Wilt u graag meer te weten komen over hoe lintzagen nu precies werken en wat u er mee aan kunt vangen? Dan bent u hier zonder meer aan het juiste adres! 

  1. Waarvoor worden lintzagen gebruikt?

Lintzagen zijn in de praktijk vooral geschikt om erg lange zaagsneden mee te maken. Daarnaast lenen ze zich ook prima om materialen te zagen welke over een aanzienlijke dikte beschikken en is het mogelijk om zaagsneden met bochten te maken. Des te smaller het lint is, des te kleiner ook de zogenaamde radius van de bocht kan zijn. Er zijn door de jaren heen verschillende machines ontwikkeld welke speciaal zijn bedoeld voor houtverspanning en voor kunststof. Er kan worden vastgesteld dat de lintzagen die worden gebruikt voor metaalbewerking over een aanzienlijk lagere zaagsnelheid beschikken. Bovendien is het ook zo dat bij deze machines het zogenaamde zaagblad dient te worden afgekoeld door middel van speciale koelvloeistof. 

  1. De aanwezigheid van een instelbare zaagsteun 

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van lintzagen kan er doorgaans worden vastgesteld dat er zich boven de zaagtafel een zaagsteun bevindt welke op maat kan worden ingesteld. Deze zorgt ervoor dat de zaaglengte boven de zaagtafel is af te stellen op de dikte van het materiaal dat moet worden gezaagd. Tijdens het zagen is het van belang dat de afstand ten opzichte van het te zagen materiaal zo beperkt mogelijk kan worden gehouden. Dit is vereist omdat alleen op deze manier het zogenaamde knikken van het materiaal kan worden voorkomen. In het merendeel van de gevallen zijn de wielen voorzien van een rubberen rand welke moet instaan ter bescherming van het zaagblad. Is het zaaglint van uw lintzagen vervangen? In dat geval is het van belang om er rekening mee te houden dat het bovenste wiel opnieuw dient te worden ingesteld. 

  1. Extra aandachtspunten bij het gebruik van lintzagen

Met bovenstaande informatie weet u natuurlijk reeds heel wat over lintzagen en de manier waarop ze in de praktijk worden gebruikt. Er is echter meer. Wist u bijvoorbeeld dat bij de grote lintzagen welke onder meer worden gebruikt in houtzagerijen de linten met de hand opnieuw worden geslepen? Bovendien geldt voor het gebruik van een normale lintzaag dat u altijd aandachtig moet zijn voor de staat van het lint. Op het ogenblik dat het lint eenmaal bot is geworden is het namelijk van cruciaal belang om deze zo snel mogelijk te laten vervangen. Doet u dat niet? Dan loopt u het risico dat het lint gaat breken met alle gevolgen van dien.