4 Interessante Weetjes over Beton

Wat veel mensen niet weten, is dat de grijze, stevige blokken die onze steden vormgeven, een veelkleurig verhaal hebben dat wel teruggaat tot de oude tijden. Benieuwd? Hier zijn 4 verrassende feiten over beton:

1. Romeinse roots

Natuurlijk cement komt uit kalksteen en andere kleiachtige of kalkrijke materialen en wordt gewonnen door deze grondstoffen te verhitten tot een hoge temperatuur.

Gaan we terug naar de tijd van de Romeinen, dan zijn er al vroege verschijnselen van beton in de praktijk. De slimme bouwers van deze tijd gebruikten een vroege vorm van beton voor al hun indrukwekkende bouwwerken. Ze mengden vulkanische as met kalksteen, wat resulteerde in een materiaal dat zelfs de tand des tijds heeft doorstaan. Denk maar eens aan het Pantheon – nog steeds stevig na al die eeuwen!

2. Natuurlijk waterwerend

Het mooie van beton is de waterbestendigheid ervan. Water en beton is een duo dat beter samenwerkt dan je zou denken. Dit komt omdat beton van nature waterafstotend, wat het perfect maakt voor constructies die de elementen trotseren, zoals dammen of betonnen barriers . Dit komt door de dichte structuur die voorkomt dat water binnendringt.

3. Beter met de jaren

Sterker nog, beton wordt met de tijd sterker! Net als een goede wijn wordt beton beter bestendig tegen de elementen, vanwege een proces genaamd hydratatie, waarbij de bestanddelen van beton reageren met water en het materiaal uitharden. Dit maakt beton niet alleen betrouwbaar voor onze gebouwen, maar zorgt ook dat ze het generaties lang uithouden.

4. Beton gaat groen

Denk je dat betonnen blokken niet milieuvriendelijk kunnen zijn? Ja, beton kan erg vervuilend zijn, maar de laatste jaren zien we dat de betonindustrie grote sprongen maakt om het materiaal duurzamer te maken. Dit werkt bijvoorbeeld door gerecyclede materialen te gebruiken en de CO2-uitstoot te verminderen, zodat we nu ook ‘groene’ betonnen blokken kunnen maken die vriendelijker zijn voor onze planeet.