5 veelvoorkomende problemen bij stucwerk

5 veelvoorkomende problemen bij stucwerk

Mooie muren en plafonds met een luxueuze uitstraling: dat is wat stucwerk voor u doet. Wanneer het goed wordt aangebracht kunt u er een leven lang van genieten. Kies daar wanneer u een stukadoor in Tiel nodig heeft voor een echte professional. Dan voorkomt u de 5 meest voorkomende problemen met stucwerk. Lees mee en huiver!

1. Schimmelvorming

In een vochtige omgeving kan er schimmel in het stucwerk trekken. Het moet bij het aanbrengen van stucwerk daarom droog genoeg zijn. Eventuele lekkages moeten eerst worden verholpen en de ruimte moet goed droog zijn. Hier kan een ontvochtiger of hittekanon voor worden gebruikt. Ook het aanbrengen van een waterdichte coating kan een oplossing zijn.

2. Verkleuringen in het stucwerk

Bij vochtige muren, en muren die verontreinigd zijn met chemicaliën of oude verf, werkt stuc als een spons. Dit wordt gewoon door het stuc heen naar het oppervlak gezogen, maar verkleuring tot gevolg. Daar gaat uw mooi gestucte muur. Door de ondergrond vooraf goed te behandelen, kan worden voorkomen dat dit gebeurt. Anders zit er niets anders op dan het stucwerk en daarna de verontreiniging te verwijderen en het daarna op de juiste manier te doen. Ook het stucwerk behandelen met een ondoordringbare verf kan een oplossing bieden. Maar dat kan onwenselijk zijn, wanneer u heeft gekozen voor stucwerk met een decoratief schuureffect. Dit gaat dan helaas verloren.

3. Loslatend stucwerk

Loslatend stucwerk is het begin van het einde. De oorzaak kan vocht zijn of een slechte hechting. Deze ontbreekt wanneer de ondergrond niet optimaal is. Met een voorstrijkmiddel heeft de stuc een betere hechting en is de kans op loslaten van het stucwerk door een slechte hechting zo goed als uitgesloten.

4. Scheurvorming

Een scheur in het stucwerk, dat is niet zo fraai. En het kan vele oorzaken hebben. Van stuc dat niet op de juiste wijze is bereid of in de verkeerde verhoudingen, tot het niet kitten en insnijden van de hoeken of trillingen in de constructie van het huis. Kleine scheuren kunnen vaak nog wel hersteld worden. Bij grotere scheuren moet het stucwerk gedeeltelijk worden verwijderd. Gelukkig zijn veel scheuren te voorkomen door goede stuc te gebruiken en door de ondergrond goed voor te behandelen.

5. Ongelijk stucwerk

Iedereen kan stucen, maar de één heeft meer ervaring dan de ander. Beginners leveren vaak onregelmatig stucwerk af. En dat gaat ten koste van het eindresultaat. Kies daarom liever voor een echte vakman en bekijk voldoende reviews. Anders loopt u de kans dat goedkoop duurkoop wordt. Lees ook onze andere artikelen uit de categorie wonen.