Dilataties

Side View Of A Young Woman Looking At Mold On Wall

Alles over dilataties en vochtproblemen

De meeste mensen die een woning met een kelder hebben, hebben er weleens last van: vochtproblemen. Mensen met een oude woning van voor 1960 hebben vaak nog meer last van vochtproblemen. En mensen met een oude woning van voor 1960, met ook nog eens een kelder, al helemaal. Gelukkig zijn er verschillende dingen tegen vochtproblemen te doen. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde dilataties. Wat zijn dilataties? In dit blog vertellen we er meer over.

Wat zijn dilataties?

Dilataties zijn voegen die in bouwwerken worden aangebracht om de krimp en de rek op te vangen tussen 2 verschillende materialen. Bij dilataties in metselwerk hebben we het over doelbewuste kleine scheuren die worden geplaatst op een plek in de muur waar natuurlijke scheurvorming in de toekomst zeer waarschijnlijk is. Deze natuurlijke scheuren ontstaan vaak vanuit weersinvloeden zoals wind, zon en diverse vormen van neerslag. Bij koud weer kan alles bijvoorbeeld krimpen en bij heet weer kan alles uitzetten. Op die manier ontstaan er scheuren.

Voorkom erger met dilataties

Dilataties zorgen er dus voor dat de schade ten gevolge van deze uitzetting beperkt blijft. Door temperatuurwisselingen gaat een bouwwerk dus ‘werken’ in de vorm van in en uit zetten. De hoeveelheid in- en uitzetten hangt af van het soort materiaal. Zo zal een prefab betonbalk meer in- en uitzetten dan een gevelbaksteen. Heeft u een spouwmuur? Ook dan zijn dilataties onvermijdelijk. In een spouwmuur zit namelijk thermisch isolatiemateriaal. Dit zorgt voor bescherming van de binnenconstructie. Hierdoor worden de temperatuurverschillen groter en het buitenspouwblad ondervindt daardoor grote veranderingen in lengte. Hierdoor zijn dilataties essentieel.

Voorkom vocht met dilataties

Vochtproblemen komen veel voor en als het u overkomt bent u dus zeker niet de enige. Dilataties kunnen vochtproblemen voor een groot deel voorkomen. Heeft u een vochtige ruimte zoals een kelder in een oude woning? Huur dan zeker een specialist in om uw kelder te inspecteren. Het zou zomaar eens kunnen dat het aan laten brengen van dilataties problemen verhelpt of voorkomt.

De laatste trends en ontwikkelingen

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van bouw en klussen? Hou dan onze blogpagina in de gaten.