Een goede voorbereiding geeft rust

In deze periode waarbij het coronavirus rondwaart over de wereld wordt het belang van onze gezondheid extra duidelijk. Afgelopen maanden hielden we ons dan ook goed aan de regels die door de overheid waren ingesteld. Het was wel even wennen om anderhalve meter afstand te moeten houden van iedereen buiten je eigen huishouden, vaker en langer dan je gewend was je handen te wassen en binnen te blijven als je last had van een verkoudheid. Toch hebben we het zo goed gedaan dat begin juli de maatregelen konden worden versoepeld. De cijfers in het land waren voldoende gedaald. We kregen meer bewegingsvrijheid, zelfs met de mogelijkheid van vakantie vieren elders in Europa. Dat hadden we de maanden ervoor gehoopt, maar niet gedacht. Die opsteker hadden we wel even nodig!

Even loskomen

Doordat het aantal besmettingen zo gedaald was, konden we middels bron- en contactonderzoek en de ruime testmogelijkheid nieuwe oplevingen van het virus snel detecteren en in de kiem smoren. We smullen van de herkregen vrijheid die dit mogelijk maakte. Toch blijkt dat we dit iets te veel doen. Inmiddels is het aantal besmettingen per dag namelijk weer behoorlijk gestegen. Experts uiten hun zorgen hierover. Dat er een tweede opleving van het virus zou komen, daar hadden de meesten van ons wel op gerekend. Maar dan ergens in de herfst ofzo. Dat de cijfers zo snel weer zouden stijgen, een ontwikkeling binnen een paar weken tijd, hadden we niet gedacht. Het lange binnen zitten en de aanvang van de zomer hebben ertoe geleid dat we als uitgelaten honden zijn: we kunnen ons niet inhouden en schuiven de regels even aan de kant. Even geen zorgen, even weer alles normaal.

Ver-van-je-bed-show

Vooral van jongeren is dit goed te begrijpen. Het aantal besmettingen stijgt namelijk vooral bij die categorie. Ze worden minder ziek van het virus dan ouderen en dan is het lastig je erg zorgen te blijven maken. Het is dan toch een beetje een ver-van-je-bed-show. Maar degenen die ouder dan dertig zijn, zijn zich wel veel meer doordrongen van hun verantwoordelijkheid. Zowel voor zichzelf als voor anderen. Daarbij heeft het virus laten zien dat ook gezonde mensen behoorlijk ziek kunnen worden van het virus. Dat maakt dat we ons niet alleen meer bewust zijn geworden van het belang van onze gezondheid, maar ook van onze sterfelijkheid. Of het nu door het virus of iets anders komt: als het zover is, willen we wel goed voorbereid zijn.

Keuzes vastleggen

Dit voorbereiden kan je bijvoorbeeld doen door je uitvaartwensen alvast vast te leggen. Wil je bijvoorbeeld een begrafenis Amsterdam, dan kan je dit alvast vastleggen bij een uitvaartondernemer. We gaan er natuurlijk vanuit dat het nog lang niet nodig is, maar het geeft wel een enorm rustig gevoel als je dit alvast hebt geregeld. Op het moment dat je komt te overlijden, weten je dierbaren dan precies wat je wensen waren en bespaar je hen op die manier veel geregel. Zo kan je laten vastleggen of je een begrafenis of crematie wil, welke muziek je graag wil laten horen of bijvoorbeeld dat je graag een natuurbegrafenis wil. Het is even naar om over na te denken, maar als het eenmaal geregeld is, voel je je opgelucht en kan je je vervolgens weer volledig bezighouden met het leven. En gelukkig is er binnen de maatregelen die nog van kracht zijn, volop mogelijkheid te genieten van vele mooie dingen!