Een kleine tuin aanleggen

Een tuin is een van de dingen die een huis een wauw-factor kan geven. Helaas is het echter zo dat grond duur is, zeker als je in een stad woont. Veel mensen met een normaal inkomen hebben dan ook maar een kleine tuin. Toch kan je ook bij een kleine tuin een wauw-factor aanbrengen, zolang je hem goed inricht en goed gebruikt maakt van de ruimte die je geboden wordt. Maar zorg je ervoor dat jouw kleine tuin die wauw-factor geeft? Een hovenier uit Hilversum geeft hierbij een aantal gouden tips hoe jij het best een kleine tuin aan kan leggen.

Ontwerpen

Allereerst is belangrijk om te gaan ontwerpen. Als je zo maar aan de slag gaat zonder goed idee kan het heel goed uitpakken, maar helaas pakt het meestal minder uit. Dit betekent dat je allereerst de grond op moet meten, zodat je weet hoeveel ruimte je hebt en waar je allemaal ruimte hebt. Als je dit eenmaal hebt gedaan is het handig om een moodboard te maken wat je nou allemaal leuk vindt om in een tuin te hebben. Laat hierbij je creativiteit de volle gang gaan en zorg ervoor dat je niet inhoudt. 

Vervolgens kan je vanuit dit moodboard je tuin gaan ontwerpen op papier, of via een ontwerp programma. Probeer van alles uit en zorg ervoor dat je minimaal twee leuke ontwerpen klaar hebt liggen. Eenmaal een moodboard gemaakt en je tuinontwerp klaar, is het handig te bepalen wat je budget is. Een kleiner budget hoeft niet altijd te betekenen dat je een minder mooie tuin krijgt, het ligt er maar net aan hoe je hem invult. Daarnaast kan je geld besparen door zelf aan de slag te gaan. Als je het budget hebt bepaalt, is het tijd om de spullen en planten die je in jouw tuin wilt hebben op te gaan zoeken. Als je budget minder is dan de spullen die je wilt hebben, ga dan op zoek naar een goedkoper, soortgelijk product. Hou hierbij wel goed rekening dat je een mooie kleur structuur behoudt en dat zowel de planten als het interieur van de tuin goed bij elkaar passen. Als je dit eenmaal hebt gedaan, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan!
Als je weinig tijd of zin hebt kan je ook gebruikmaken van een hovenier in Hilversum. Daarnaast kan een hovenier in Hilversum je ook helpen met het ontwerpen van een tuin als je geen inspiratie hebt of problemen ondervindt met het passen en meten van een kleine tuin.