Hoe bouw je een schutting die jarenlang meegaat?

tuinhek

Een mooie schutting is niet alleen een praktische toevoeging aan je tuin, maar kan ook dienen als decoratief element. Het bouwen van een schutting lijkt misschien een eenvoudige klus, maar als je wilt dat je schutting jarenlang meegaat, moet je enkele belangrijke zaken in overweging nemen. In dit artikel zullen we je enkele handige tips en trucs geven om ervoor te zorgen dat jouw schutting bestand is tegen de elementen en er mooi blijft uitzien.

De juiste materialen kiezen

De eerste stap om een schutting te bouwen die jarenlang meegaat, is het kiezen van de juiste materialen. Hier zijn enkele materialen die populair zijn voor schuttingen:

 • Hout: Houten schuttingen zijn duurzaam en relatief goedkoop. Kies voor hardhout zoals douglas planken, eiken, ceder of grenen, omdat deze soorten van nature bestand zijn tegen verrotting en insecten.
 • Metaal: Metalen schuttingen zijn stevig en hebben een lange levensduur. Roestvrij staal is bijvoorbeeld bestand tegen corrosie en is daarom een goede keuze voor een schutting.
 • Kunststof: Kunststof schuttingen zijn onderhoudsvrij en duurzaam. PVC is bijvoorbeeld een populair materiaal omdat het niet rot en bestand is tegen UV-straling.

Hoe bouw je een schutting die jarenlang meegaat? Zorg voor een goede fundering!

Een stevige fundering is essentieel voor het bouwen van een duurzame schutting. Als de fundering niet stevig genoeg is, kan de schutting gaan verzakken of omvallen. Hier zijn enkele tips voor het bouwen van een goede fundering:

 1. Graaf een sleuf van ongeveer 60 centimeter diep en 30 centimeter breed langs de lijn waar de schutting komt te staan.
 2. Plaats beton in de sleuf en laat dit uitharden.
 3. Plaats vervolgens de palen in het beton en zorg ervoor dat ze recht staan.
 4. Laat het beton minstens 24 uur uitharden voordat je verder gaat met de bouw van de schutting.
Houten hek

De juiste afstand tussen de palen

De afstand tussen de palen is ook van cruciaal belang bij het bouwen van een schutting die jarenlang meegaat. Als de afstand te groot is, kan de schutting gaan doorhangen. Hier zijn enkele tips voor het bepalen van de juiste afstand:

 • Voor houten schuttingen: de afstand tussen de palen mag niet groter zijn dan de breedte van de planken. Bijvoorbeeld, als de planken 10 centimeter breed zijn, dan moet de afstand tussen de palen niet meer dan 10 centimeter zijn.
 • Voor metalen schuttingen: de afstand tussen de palen moet worden bepaald aan de hand van de grootte en het gewicht van de panelen. Zorg ervoor dat de panelen niet te zwaar zijn voor de palen om te dragen en dat de afstand tussen de palen niet te groot is.
 • Voor kunststof schuttingen: de afstand tussen de palen kan iets groter zijn dan voor houten schuttingen, maar zorg er nog steeds voor dat de afstand niet te groot is om doorhangen te voorkomen.

Hoe bouw je een schutting die jarenlang meegaat? Behandel het hout

Als je hebt gekozen voor een houten schutting, is het belangrijk om het hout te behandelen om het te beschermen tegen vocht en insecten. Ook helpt het om goede kwaliteit hout te kiezen. Het hout van Douglas-hout is hiervoor een echte aanrader. Hier zijn enkele manieren om het hout te behandelen:

 • Impregneer het hout met een houtbeits of impregneermiddel om het te beschermen tegen vocht en insecten.
 • Verf of lak het hout om het te beschermen tegen vocht en UV-straling.
 • Breng een coating aan die speciaal is ontworpen voor houten schuttingen om het te beschermen tegen vocht, UV-straling en schimmels.
douglas planken

Gebruik de juiste bevestigingsmaterialen

Het gebruik van de juiste bevestigingsmaterialen is essentieel voor het bouwen van een duurzame schutting. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste bevestigingsmaterialen:

 • Gebruik roestvrijstalen of gegalvaniseerde schroeven, spijkers en haken om roest en corrosie te voorkomen.
 • Gebruik bevestigingsmaterialen die geschikt zijn voor het type schutting en het materiaal waaruit het is gemaakt.
 • Zorg ervoor dat de bevestigingsmaterialen stevig genoeg zijn om het gewicht van de schutting te dragen en om wind en andere elementen te weerstaan.