Hoe verhelp je een verstopping?

Pak een beginnende verstopping in de afvoer zo snel mogelijk aan. Het helpt te voorkomen dat een toilet of bijvoorbeeld gootsteen na verloop van tijd helemaal niet meer te gebruiken zijn. Een verstopping lost zich vrijwel nooit op natuurlijke wijze op. Integendeel, de ophoping van restafval in de afvoer zal steeds groter worden. Restafval kent verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen haren die aan de wanden van een afvoer blijven kleven, of bijvoorbeeld etensresten die een gootsteenverstopping veroorzaken. Er zijn verschillende manieren om een verstopping van de afvoer zelf op te lossen. In dit artikel lees je er meer over. 

Maak gebruik van keukensoda bij verstoppingen 

Een van de makkelijkste manieren om een verstopping op te lossen is het gebruik van keukensoda. Je kunt dit bij iedere supermarkt krijgen. Schep wat keukensoda in de afvoer en laat dit enkele minuten intrekken. Vervolgens spoel je de afvoer met kokend water door. Het is verstandig meermaals een gevulde waterkoker met kokend water door de afvoer te gieten, zodat het vuil in de afvoer goed kan worden afgevoerd. Spoel de afvoer nadien door met een aantal emmers. Het gebruik van keukensoda werkt vaak alleen bij een beginnende verstopping. 

Traditionele ontstopper gebruiken bij een verstopte afvoer 

Naast het gebruik van keukensoda kan ook het gebruik van een traditionele ontstopper uitkomst bieden. Een ontstopper wordt ook wel een plopper genoemd. Met dit hulpmiddel, welke je voor een paar euro bij de bouwmarkt koopt, zorg je voor een wisselende over- en onderdruk op de afvoerleiding. De combinatie hiervan maakt dat het restafval losgetrokken wordt van de wanden van de afvoer. Spoel de afvoer goed door na het gebruik van de plopper. Dit doe je bijvoorbeeld met een aantal emmers water, welke meerdere keren opnieuw vult. Het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen wordt afgeraden door loodgieters. 

Schakel een loodgieter in voor hulp 

Nog makkelijker is het inschakelen van een loodgieter. Zeker wanneer de verstopping serieuze vormen aanneemt, zal het gebruik van keukensoda of een plopper geen effect hebben. Een loodgieter kan de afvoer onder een hoge druk doorspuiten. Het restafval zal hierdoor naar de centrale riolering worden afgevoerd. Ook het gebruik van een klein haakje door de loodgieter kan uitkomst bieden bij verstoppingen. Nadien zal een loodgieter met een kleine camera door de afvoerleiding bewegen, om te controleren of de verstoppingen volledig verholpen zijn. 

Een verstopping in de afvoer proberen te voorkomen 

Probeer een nieuwe verstopping in de afvoer te voorkomen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een bladvanger over de regenpijpen buiten. Een bladvanger voorkomt dat er bladeren in de afvoer stromen in de herfst. De ophoping van bladeren kan het begin van een verstopping vormen. Ook een zeefje in de gootsteen biedt uitkomst bij het voorkomen van verstoppingen. Vergelijkbaar hiermee is het gebruik van een filter in het putje van de douche. Zeepresten en haren worden door het filter opgevangen. Nu is het enkel nog zaak om het filter wekelijks te legen. Het houdt de afvoer schoon.