Marmeren vloer

Marmeren vloer

Marmer is een kalksteensoort die is gemetamorfoseerd. Door de transparante lichtinval en zijn vastheid, is marmer o.a zeer geliefd in de beeldhouwkunst. Marmer wordt in een aantal landen gedolven, waarvan Italië er een is. Daar komt het witte marmer vandaan wat voor de beeldhouwkunst uitermate geschikt is. Italië is dan ook ruim voorzien van vele beelden die veelal uit de middeleeuwen stammen. Ook in Griekenland en Turkije kun je de vele marmeren beelden aanschouwen, die uit marmer-materiaal zijn gemaakt, gewonnen uit eigen land.

Van den Heuvel en van Duuren hebben een hoogwaardige, marmeren tegel in het assortiment die qua uitstraling één van de klassiekers is. Crema Malfilsa Primera uit Spanje is een gezoet marmer wat met zijn rustieke karakter in veel interieurs is toe te passen. Een marmeren vloer die ook geschikt is voor de wat grotere oppervlakken.

Kleuren

Er wordt wel eens gesproken over zwart marmer. Zwart marmer bestaat echter niet, maar is een zwarte natuursteen. Marmer heeft tinten die variëren van wit tot roze en grijs.

Onderhoud van marmer

Een marmeren vloer is duurzaam en erg sterk. De vloer vereist echter wel enig onderhoud. Kijk altijd uit met zand op een marmeren vloer. Dit veroorzaakt krassen.

Marmeren vloer

Glans

Heeft u al een wat oudere marmeren vloer, dan is een polijstbeurt geen overbodige luxe om glans te herstellen. Marmer kan worden geschuurd omdat het niet echt heel erg hard is. Met schuren kunnen krasjes worden verwijdert. Polijsten wordt gedaan met een speciale machine en polijstpads, die de vloer helemaal boent en deze zijn glans teruggeeft.

Impregneren

Impregneren na polijsten en/of schuren is aan te raden. Er wordt een vuilafstodende laag op de vloer aangebracht welke voorkomt dat de vloer snel dof wordt. Deze laag reduceert de vochtopname en voorkomt dat de vloer beschadigd, door bijvoorbeeld vocht met een wat hoger zuurgehalte.

Zelf onderhoud plegen?

Een wekelijkse stofzuigbeurt en vochtig afnemen kan zelf worden gedaan. Echter, polijsten en schuren kan beter worden overgelaten aan een professional. Zij hebben de juiste apparatuur en kunnen tevens adviezen geven over de toekomst van de vloer. Een vloer van natuursteen vraagt goede zorg en aandacht om deze in optimale conditie te houden!