Samen voor een beter klimaat

Iedereen kan een positieve bijdrage leveren aan het klimaat. Het lijkt misschien alsof één individu het verschil niet kan maken, maar niks is minder waar. Als iedereen een kleine bijdrage levert, zal dit uiteindelijk leiden tot een beter klimaat. Ontdek wat jij kunt doen om duurzamer te leven. 

Consuminderen

Denk jij goed na voordat je iets koopt? Of ben je iemand die vaak impulsaankopen doet? Als je een stap richting een beter klimaat wilt nemen, doe je er goed aan om af en toe stil te staan bij de aankopen die je doet. Vraag jezelf af of je de producten echt nodig hebt en of er niet een duurzamere manier is om dezelfde behoefte te vervullen. Er zijn namelijk genoeg tweedehands winkels. Koop jij hier zo nu en dan spullen, dan ben je milieuvriendelijke bezig. Ook zijn er online platforms die een dienst aanbieden waarbij je producten kunt lenen of huren van anderen. Het draait erom dat je consumindert, wat letterlijk betekent dat je iets minder aankopen doet. Hiermee lever je een positieve bijdrage aan het milieu. 

Recyclen en afvalscheiding

Thuis heb je veel spullen die je kunt recyclen. Het is goed om op de hoogte te zijn van alles je kunt hergebruiken. Door producten te recyclen lever je namelijk een positieve bijdrage aan het klimaat. Stel je maar eens voor; als anderen jouw gebruikte laptop kopen, wordt het product opnieuw gebruikt. Op die manier verspil je geen materialen. Ook is het goed om afval te scheiden. Materialen zoals papier, glas, karton, plastic en batterijen kunnen vaak grotendeels hergebruikt worden. Dit bespaart nieuwe grondstoffen, geld en energie. Hoe kun je eenvoudig afval scheiden? Een tip is om een dubbele prullenbak te kopen. Dit is in feiten één prullenbak, maar je kunt er twee vuilniszakken indoen. Op die manier kun je links en rechts verschillende materialen van elkaar scheiden. 

Milieuvriendelijke meubels

Consuminderen, recyclen en afvalscheiding zijn natuurlijk voor de hand liggende dingen die je kunt doen om bij te dragen aan een beter klimaat. Daarnaast kun je ook een duurzaam huishouden realiseren door milieuvriendelijke meubels aan te schaffen. Steeds meer meubeldesigners maken gebruik van duurzame materialen. Ook wordt er in het hele productieproces steeds meer stilgestaan bij het thema duurzaamheid. Ben jij van plan om binnenkort een aantal veranderingen aan te brengen in het interieur? Dan is het een goed plan om te kiezen voor milieuvriendelijke meubels. Je vraagt je natuurlijk af hoe je kunt weten wat duurzame meubels zijn en wat niet. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de duurzaamheidskeurmerken. Wandel je door de woonboulevard, let dan op of de meubels zijn voorzien van zo’n keurmerk.