Snelle warmte in de sauna

Er zijn diverse soorten sauna’s en saunakachels. Zo heb je houtgestookte en elektrische kachels. Wil je dat je sauna supersnel warm is? Kies dan een elektrische kachel. Daarmee is het een kwestie van de stekker in het stopcontact en de sauna betreden. Maar wat heb je nodig, om zo’n kachel in je privésauna aan te sluiten? En hoe zoek je eigenlijk de juiste thuissauna uit?

Een sauna voor thuis

Voor iedereen die een sauna in zijn huis wil, is het verstandig eens rond te vragen. Welke maat sauna is handig en hoeveel vermogen heb je nodig voor het verwarmen ervan? Voordeel van internet is dat er tegenwoordig reviews op te zoeken zijn. Zo weet je vooraf hoe het gesteld is met de serviceverlening van een leverancier. In het geval van sauna’s is een bezoekje aan de showroom eigenlijk onmisbaar. Vooral omdat je – als je het in het echt ziet – pas echt in kan schatten welk formaat comfortabel is.

Saunakachel, hoe werkt het?

Als je een sauna gevonden hebt, zoek je een bijpassende kachel. Een houtkachel spreekt voor zich: blokken hout en vuur. Een elektrische saunakachel werkt op stroom. Het is een verwarmingselement die stenen verhit. Die stenen horen standaard bij de kachel. Het materiaal van de stenen houdt de warmte lang vast. Er komt als het ware een warme luchtstroom van de stenen af. Deze stralingswarmte is heel comfortabel. Voordeel van een elektrische kachel is dat het niets te maken heeft met open vuur of gas.

Stekker erin en warm?

Voor elke maat sauna is een geschikte kachel beschikbaar. Hoe groter de sauna, hoe forser de kachel moet zijn. Qua wattage dan. Heeft de saunakachel 380 volt dan is er iets mee nodig dan slechts de stekker in het stopcontact. Voor dit vermogen heb je krachtstroom nodig. Ook een speciale hittebestendige kabel is handig, omdat deze niet smelt als de sauna op temperatuur is.

De aanleg

Wil je een sauna zelf installeren en heb je een saunakachel van 380 volt gekocht? Dan is dat installeren van die sauna zelf het probleem niet. Voor de kachel heb je wel wat installatiekennis nodig. Het is daarom aan te raden hier een specialist voor in de arm te nemen. Zo voorkom je dat er iets fout gaat met de stroomaansluitingen in je woning. Niemand kan nog zonder stroom, je wilt toch voorkomen dat alles uitvalt in je huis, terwijl jij lekker in de sauna zit! De sauna mag dan lekker warm zijn, zonder stroom koelt de ruimte evengoed snel af.