Uw werkgever biedt een vaststellingsovereenkomst aan wat nu?
Een werkgever kan een vaststellingsovereenkomst aanbieden en die kan een werknemer laten controleren door een ervaren jurist ontslagrecht. Een vaststellingsovereenkomst controleren gebeurt in de meeste gevallen wel, maar helaas nog niet in alle gevallen. De praktijk wijst uit dat sommige werknemers geen gebruik hebben gemaakt van een vaststellingsovereenkomst controle door een jurist waardoor de rechten niet goed worden gewaarborgd. De vaststellingsovereenkomst is dan al ondertekend en het dienstverband is dan beëindigd met wederzijds goedvinden.
Hoe zit het tijdens ziekte?
Een werkgever kan ook gebruikmaken van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte. De hoofdregel is dat de werkgever een opzegverbod heeft. Dit houdt in dat de werkgever de werknemer niet mag ontslaan tijdens ziekte en verplicht is om twee jaar lang het loon door te betalen. Dit is voor een werkgever uiteraard niet voordelig. In veel gevallen wordt er daardoor een vaststellingsovereenkomst bij ziekte aangeboden om het dienstverband eerder dan de twee jaar de beëindigen. Of aan het einde van de twee jaar dienstverband wordt de vaststellingsovereenkomst aangeboden. In alle gevallen is het belangrijk om een ervaren jurist de vaststellingsovereenkomst te laten controleren.
Wat controleert een jurist?
Allereerst heeft de jurist een intake gehad met de werknemer en daardoor kan er een onderhandelingspositie worden bepaald. Bij de vaststellingsovereenkomst controle gaat de jurist alle juridische punten langs. Klopt alles wat erin staat en houdt de werkgever zit aan de wet- en regelgeving? De jurist stelt een scenario op en stuurt deze aan de werknemer. Hierin staat een advies vermeld en een samenvatting van wat er in een tegenvoorstel naar de werkgever kan worden opgenomen. Indien er sprake is van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte, zal de jurist vragen of de ziekte te maken heeft een arbeidsconflict. Dit zou de situatie namelijk wel anders maken.
Een arbeidsconflict
Komt de jurist er tijdens de vaststellingsovereenkomst controleren erachter dat de ziekte te maken heeft met een arbeidsconflict, dan is de kans groot dat het verstandig is om een vaststellingsovereenkomst bij ziekte overeen te komen. De werknemer wil namelijk zelf ook niet langer in dienst blijven. Het is wel belangrijk om na te gaan of het in het voordeel is van de werknemer om een vaststellingsovereenkomst bij ziekte overeen te komen aangezien de werkgever wettelijk gezien verplicht is om het loon twee jaren door te betalen. Dit kan de jurist het beste inschatten en dit is maatwerk. Een werkgever wordt tijdens een ontslag vaak bijgestaan door een advocaat. Een werknemer kan de vaststellingsovereenkomst controleren overlaten aan een ervaren ontslagrecht jurist.
Daarbij kunnen de onderhandelingen ook geheel worden overgenomen. Een ontslag brengt tijdens ziekte vaak veel stress met zich mee voor een werknemer en die kan dat er vaak niet bij hebben. Daarom is het fijn dat een ervaren jurist ontslagrecht nagaat of uw rechten worden gewaarborgd. Het niet laten controleren van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte is geen goede zaak en daardoor kan de werknemer grote financiële gevolgen ondervinden. De vaststellingsovereenkomst wordt kosteloos gecontroleerd. Een werknemer heeft in principe niets te verliezen door de controle te laten uitvoeren.