Vloerverwarming wat het is en hoe het werkt
Een vloerverwarming werkt door straling. Het is gemaakt van buizen (spoelen) die de hele vloer bedekken, waar water door circuleert met een temperatuur van ongeveer 30 °C/ 40 °C. Deze leidingen zijn aangesloten op een condensatieketel die het water verwarmt.
De warmte die op deze manier verdeeld, wordt van onder naar boven uitgestraald, resulteert in meer comfort in elke omgeving mogelijk is en de mogelijkheid biedt om elke ruimte in huis in te richten, zonder radiatoren te installeren.
Het is ook ideaal voor installatie in vochtige omgevingen, zoals keukens en badkamers.
De voordelen van vloerverwarming
- Vloerverwarming is een groene keuze en energiebesparend.
- Minder onderhoud: zodra geïnstalleerd, vereist het geen speciaal onderhoud. Alleen bij storing is de tussenkomst van een technicus nodig.
- Gezonde omgeving: de vorming van mijten, schimmels en stof die veel voorkomen bij het gebruik van traditionele radiatoren heb je bij vloerverwarmingen niet.
- Oplossing om het huis op te verfrissen: stralingspanelen zijn in de zomer een aanvulling op airconditioners. De temperatuur van het water in de spoel is 15 ° / 18 °. Er wordt geen koude lucht gecreëerd, maar warmte uit de omgeving gehaald, dit zorgt ervoor dat de ruimte koeler wordt.
Welke vloer kiezen?
Er zijn 2 factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste vloerverwarming:
1. Dikte. De dikte van de vloer waar je de vloerverwarming onder wil leggen is erg van belang. sterker nog je kunt niet onder elke vloer een vloerverwarming leggen. sommige vloeren zijn hier niet voor geschikt omdat ze te dik zijn of niet tegen de hitte kunnen. Als de vloer dunner is, zal de warmte sneller en makkelijker de kamer doorkomen, dit is dus duurzamer dan een dikke vloer.
2. Thermische geleidingsvermogen (dwz het vermogen van een materiaal om warmte door te geven). Het materiaal die op de vloerverwarming komt te liggen moet wel warmte kunnen geleiden. Als dit niet het geval is zal de warmte van de vloerverwarming vast blijven zitten onder de vloer en heb je er dus niks aan.
Het is belangrijk om naar deze punten te kijken zodat je de juiste match kan vinden. Je zal bij het kiezen van een vloerverwarming hier ook zeker advies over krijgen/ Het kiezen van de juiste vloer helpt om de prestaties van het volledige verwarmingssysteem te bereiken.
Vraag raad aan de installateur
Bij twijfel zal de installateur of de verkoper het juiste advies geven over vloerverwarmingen. De platen van granieten en marmeren vloeren zijn meestal 2-3 cm dik en daarom te dik om een gelijkmatige warmteverspreiding te hebben. Een houten vloer is een prima keuze, maar koop een duurzame houten vloer om te voorkomen dat de planken zich na verloop van tijd gaan vervormen.
Verbruik van verwarming in de vloer
Bij de nieuwe generatie ketels, oftewel condensatieketels, is er vooral een enorme besparing, want als het systeem eenmaal de juiste temperatuur heeft bereikt, moduleert of schakelt de vlam uit en circuleert alleen het warme water dat zich in de installatie bevindt.
Daarnaast kunnen alle beschikbare energiebronnen kunnen worden gebruikt om het water in het circuit van de vloerverwarming te verwarmen, ook zonnepanelen!