Wat is Sandvik voor bedrijf?

Sandvik gereedschap

Hoewel Sandvik, toonaangevend wat betreft het ontwikkelen en produceren van gereedschappen en bewakingsmethoden, al op leeftijd is, werd 2018 toch met gouden letters in de annalen van het bedrijf bijgeschreven. In dat jaar passeerde de Zweedse gigant namelijk de omzetgrens van honderd miljard.

Gereedschap bestellen

Niet voor niets werken duizenden mensen voor de Zweden

Je zou Sandvik ernstig tekort doen door te stellen het slechts een grote producent van gereedschappen is. Met name de metaalverwerkende industrie is in de breedste zin van het woord door het bedrijf de afgelopen tientallen jaren steeds naar een hoger plan getild, niet in de laatste plaats door steeds weer innovaties toe te passen. Tegenwoordig kan de metaalbewerkingsindustrie en de constructie- en mijnbouwindustrie niet meer zonder Sandvik, dat ook een naam vestigde in de wereld van de roestvrijstalen producten en zeker ook de legeringen. Ook voor industriële verwarming weten de grotere bedrijven Sandvik prima te vinden. Niet voor niets biedt het Zweedse bedrijf werk aan duizenden mensen.

Sandvik wist zelfs de Bessemer Steel methode te vermarkten

Sandvik, of beter Sandvik AB want zo luidt de officiële naam van het bedrijf, is altijd al een opvallende onderneming geweest. Zo was het de eerste onderneming die er in slaagde de alom bekende Bessemer Steel methode commercieel te vermarkten. Bij dit proces werd staal gesmolten uit ruwijzer. Zo ziet Sandvik overal een uitdaging in en bedenkt het steeds weer nieuwe manieren om grensverleggend bezig te zijn. De methode werd onder meer toegepast bij de ontwikkeling van de open haard oven.  Oxidatie zorgde er in dit proces voor dat onzuiverheden uit het strijkijzer geblazen werd. Dit gebeurde met behulp van lucht dat als het ware door het ijzer heen geblazen werd. Het oxideren zorgde voor hogere temperaturen waardoor het ijzer gesmolten bleef.

Voor de productie van geavanceerde roestvaste staalsoorten

Als geen ander is Sandvik daarnaast specialist in industrieel snijden van metaal.  Daarvoor werd gereedschap ontwikkeld van hardmetaal en diamant en gereedschap van speciaal keramiek. Voor de mijnbouw is Sandvik daarnaast al jaren onmisbaar voor de levering van boren voor de mijn- en constructiebouw waardoor rots snijden, tunnelen, slopen en breken een stuk eenvoudiger is geworden. Ook geniet het bedrijf bekendheid vanwege het produceren van geavanceerde roestvaste staalsoorten en legeringen in de vorm van bar- en bandstaal en buizen.

Sandvik gereedschap

De magische grens van honderd miljard omzet

Het passeren van de magische omzetgrens van honderd miljard zegt alles over de ontwikkeling die Sandvik nog steeds doormaakt.  Zelf schrijft het dit succes vooral toe aan de verbeterde economie en omdat er de afgelopen jaren nogal wat activiteiten gedecentraliseerd zijn. Tenslotte nog even wat cijfers: Sandvik haalt liefst 38 procent van de omzet uit Europa. Op plaats twee en drie bivakkeren Noord-Amerika en Azië met respectievelijk 21 en 20 procent. Vijf procent van de omzet is daarnaast afkomstig uit Zuid-Afrika. Met het passeren van de magische grens is het einde echter nog lang niet in zicht. Sandvik heeft slechts een grens verlegd, maar hoopt er in de nabije toekomst nog veel meer te gaan verleggen.