Hoe kan je de levensduur van je graafmachine verlengen

Beton storten

Het onderstel van je graafmachine bestaat uit talloze bewegende componenten die regelmatig moeten worden onderhouden. Mocht je dit nalaten? Dan heb je de kans op hoge reparatiekosten en een aanzienlijk kortere levensduur. Door het volgen van deze tips kan jij er voor zorgen dat je graafmachine een stuk langer mee gaat

Houd je onderstel schoon

Aan het einde van iederen werkdag moet je het onderstel goed schoonhouden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door hogedrukreinigers en schoppen. Als dit niet altijd gedaan wordt dan heb je kans op voortijdige slijtage, waardoor je je onderdelen vaker dan normaal moet vervangen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je sprocket 4x zo snel dan normaal moet vervangen.

‘’Zodra de modder hard wordt, kan dit voor veel wrijving zorgen binnen het onderstel. Het regelamtig reinigen helpt storingen te voorkomen’’.

Inspecteer jouw onderstel regelmatig

Wat een belangrijk aspect is is dat je jouw onderstel goed inspecteert. Op die manier kan je snel zien of er ergens slijtage voorkomt of  een component ontdekken wat kapot is. Gebruik je jouw graafmachine bij zwaar werk, dan moet je jouw onderstel eigenlijk iedere week inspecteren. De volgende onderdelen moet je goed in de gaten houden bij jouw inspectie.

De volgende items moeten routinematig worden geïnspecteerd:

  • Rijmotor
  • Tandwiel aandrijvening
  • Alle rollen
  • Bouten
  • Ketting
  • De spanning
  • Sprockets

Tijdens je check moet je controleren of alle componenten op hun plaats zitten. Als dit niet het geval is kan dit duiden op een los trackpad of een gebroken pin. Ook moet je alles checken op olieleggage, want dit kan wijzen op een defecte afdichting en kan leiden tot een storing in de rollen, wielen of aandrijfmotoren.