Hoe kan je kunststof lassen?
Kunststof lassen gaat nog niet zo makkelijk en kun je zeker niet even zomaar zelf doen. Je moet hiervoor een expert zijn of zelf een expert erbij halen, bijvoorbeeld van Almond. U kunt daarnaast ook een lasapparatuur huren, dan hoeft u het niet zelf te doen, maar ook niet zelf naar een expert te brengen. Je hebt verschillende soorten kunststoffen, die zelf vaak ook nog weer verschillende variaties hebben. Denk bijvoorbeeld aan polyetheen. Die heeft namelijk twee vormen, HDPE (hoge dichtheid polyetheen) en LDPE (lage dichtheid polyetheen). Het verschil hierin is dat de ene stof geproduceerd wordt met een hoge druk en de andere stof met een lage druk.
Verschillende soorten manieren van lassen
Er zijn daarnaast dus verschillende manieren om kunststof aan elkaar te lassen. Denk bijvoorbeeld aan heetgas, draadlassen, extrusielassen, moflassen, poly fusielassen, elektrolassen en ga zo maar door. Je hebt dus verschillende soorten manieren om kunststof te lassen, maar het wordt wel allemaal op dezelfde manier gedaan. Door warmte in te brengen worden de kunststoffen op moleculair niveau samengevoegd. Dan is het enkel wachten totdat beide kunststoffen weer zijn afgekoeld om te kijken of ze goed aan elkaar vastzitten. Er is hierbij dus geen lijm of mechanische bevestigingsmiddelen voor nodig. Hierbij verwarm je dus twee elementen, bindt ze tot elkaar en laat ze weer afkoelen tot één geheel.
Zorg ervoor dat het op langer termijn ook werkt
Je kunt kunststoffen op verschillende manieren verbinden. Maar niet elke methode zorgt ervoor dat de kunststoffen langdurig aan elkaar vast blijven zitten. Daarvoor moet je wel de goeie lastechniek toevoegen. Je kunt hiervoor langsgaan bij een expert om te vragen welke techniek je moet gebruiken bij verschillend materiaal. Je gaat een patatbakje of plastic fles niet lassen, omdat je hier snel een nieuwe voor kan kopen. Maar als kunststof buizen kapot zijn of je moet twee verschillende soorten kunststof met elkaar verbinden, dan kun je er dus voor kiezen om te lassen. Schakel alleen dus een expert in om te kijken welke techniek je moet gebruiken voor welk materiaal.