Wat heb je nodig om trillingen te meten?

In de bouw is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat. Er zijn namelijk veel problemen die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Een van deze problemen zijn de trillingen. Over het algemeen is het wel bekend dat trillingen een gevaar kunnen zijn wanneer ze bepaalde waardes overschrijden. Zo kunnen de trillingen zorgen voor problemen met het gebouw zelf (SBR-A), maar kunnen trillingen ook een gevaar zijn voor de mensen die zich in het gebouw bevinden (SBR-B). Het is dan ook belangrijk dat je deze trillingen goed weet te managen en regelmatig meet en analyseert. Maar welke apparatuur heb je hier voor nodig?

Een trillingsmonitor

Om te beginnen moet je de trillingen natuurlijk kunnen meten. Een trillingsmonitor voor in de bouw zorgt ervoor dat je alle trillingen in een bepaald gebied kan meten en data kunt verzamelen. Het is belangrijk dat je de juiste monitor voor jouw situatie kiest. Zo is het belangrijk om te kijken naar de frequenties die de monitor kan meten, het filter dat in de monitor zit en de batterij die wordt gebruikt. De laatstgenoemde is erg belangrijk, aangezien er niet overal stroom zal zijn op bouwplekken.

Analysetools

Natuurlijk moet de data die je hebt verzameld worden onderzocht en geanalyseerd. Om dit te kunnen doen kan je gebruik maken van verschillende software en platformen. Met deze analysetools kun je eenvoudig zien waar de eventuele problemen zich bevinden. Dit kan worden herkend door alle data die over de afgelopen jaren is verzameld samen te voegen en te analyseren. Hierdoor kan je problemen van het verleden voorkomen en herstellen.