Wat te doen met een gezonken boot

Het is natuurlijk niet fijn als uw boot onder water is komen te liggen, maar als het eenmaal gebeurt is moet er ook een oplossing voor komen. Zo kan je, mits je de boot niet snel genoeg weg haalt, een fikse boete ontvangen voor het laten liggen van je boot. Als je boot dus is gezonken, onderneem dan direct actie om hem te laten weg halen. Hieronder een aantal tips hiervoor.

Laat je boot weghalen door een bergingsbedrijf

Het allereerste wat handig is om te doen, is je gezonken boot te laten afvoeren door een bergingsbedrijf. Vaak heeft uw boot nog bruikbare onderdelen die deze bedrijven van je willen inkopen. Er bestaan namelijk voor veel boten weinig tot geen reserve onderdelen, waardoor deze ontzettend schaars zijn. Hierdoor gaat de prijs hier uiteraard ook omhoog waardoor je jouw boot soms zelfs gratis kan laten afvoeren. Daarnaast ben je hierdoor ook nog is ontzettend milieuvriendelijk bezig, doordat zowel het hout, polyester als het apparatuur weer een nieuw leven kan krijgen. 

Takel je boot zelf het water uit

Een andere manier is om je boot zelf het water uit te takelen. Wel moet hierbij vermeld worden dat je dit niet met al te grote zelf moet doen, dan kan je veel beter een bedrijf inschakelen. Maar mocht je een kleinere boot hebben kan je ook zelf een takelwagen huren en je eigen boot eruit halen. Vervolgens kan je ervoor kiezen om hem op de kant weer helemaal op te gaan knappen (wat niet aangeraden wordt) of de gezonken boot naar een bootsloperij te brengen. Als je de boot naar een bootsloperij brengt zullen zij de gehele boot uit elkaar halen en alle materialen recyclen, waardoor die weer een nieuw leven kunnen krijgen. Soms kan je hier ook nog eens een vergoeding voor krijgen, dus dat drukt de kosten ook weer een beetje.