Wel eens de in’s en out’s over lood willen weten?

Een zilvergrijs metaal. Zacht en gemakkelijk te verwerken tot vellen en repen. Lood wordt al meer dan 6000 jaar gewonnen en het metaal en zijn verbindingen zijn door de geschiedenis heen gebruikt. 

Kleine loodklompjes werden als eerste gevonden in het pre-columbiaanse Peru, Yucatan en Guatemala. De Grieken verzamelden op grote schaal lood vanaf 650 en wisten niet alleen hoe ze het metaal moesten verkrijgen, maar hoe ze dit moesten omzetten in wit lood. Vanwege zijn uitstekende dekkracht was dit de basis van de verf gedurende meer dan 2000 jaar, tot het midden van de vorige eeuw. De Romeinen gebruikten op grote schaal lood, voornamelijk in Spanje en Groot-Brittannië, voor waterleidingen, doodskisten, tinnen serviesgoed en om hun zilveren munten te maken. Terwijl de mijnbouw in de middeleeuwen afnam, verscheen er meer en meer lood in het dagelijks leven en vond nieuwe toepassingen, zoals aardewerk glazuur, kogels en drukwerk. In de vorige eeuw was het een brandstof, tegenwoordig wordt het gebruikt voor pijpen, tin en verf.


Toepassingen
Het is gebruikt in loodglazuren voor aardewerk en werd zelfs in deze eeuw gebruikt in o.a. haarkleurmiddelen en benzine. Al deze toepassingen zijn nu verboden, vervangen of ontmoedigd, aangezien bekend is dat lood schadelijk is voor de gezondheid. Met name die van kinderen. Lood wordt nog steeds veel gebruikt voor auto-accu’s, pigmenten, munitie, gewichten om op te tillen, loodgordels om te duiken, loodkristalglas, stralingsbescherming en in sommige soldeermiddelen. Ook wordt het vaak gebruikt om bijtende vloeistoffen op te slaan of in de architectuur; voor dakbedekking en glas-in-loodramen.

Biologische rol


Lood heeft geen bekende biologische rol. Het kan zich in het lichaam ophopen en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is giftig, teratogeen (verstoort de ontwikkeling van een embryo of foetus) en kankerverwekkend. De dagelijkse inname van lood uit alle bronnen is ongeveer 0,1 milligram. Het gemiddelde menselijk lichaam slaat ongeveer 120 milligram lood op in de botten.Benieuwd naar de huidige lood prijs of naar onze volgende blog over de hedendaagse aluminium prijzen? Bezoek onze website of houdt de volgende blog in de gaten!